ABBA by Bubi Heilemann
  
ABBA by Anders Hanser

´En af de bedste popgrupper nogensinde´

-Bono, U2


LØRDAG d. 6. april 1974 vandt en svensk gruppe, der var godt kendt i deres hjemland, men helt ukendt for resten af verden, Det Europæiske Melodi Grand Prix i den engelske kystby Brighton med sangen WATERLOO. ABBA var landet, og resten er ikke kun historie, men det stof, legender er gjort af. Til dato har ABBA solgt over 350 mill. plader og er stadig verdens næstmest sælgende band, kun overgået af The Beatles.

Oven på triumfen i Det Europæiske Melodi Grand Prix blev Agnetha Fältskog, Benny Andersson, Björn Ulvaeus og Anni-Frid Lyngstad (det første bogstav i deres navne udgjorde navnet ABBA) skudt af sted til den store verdensscene.
WATERLOO toppede på hitlisterne over hele verden. I løbet af de næste 8 år opnåede ABBA et utal af hitsingler, platinalbums, udsolgte koncertturneer og også en hitfilm, ABBA - THE MOVIE.

Gruppens europæiske hitlistedominans blev på det tidspunkt kun overgået af Rolling Stones, Elvis Presley og The Beatles, der lå i længere tid på Top 10 singlelisterne i England. I Irland nåede 13 sange at ligge nr. 1, mens der i Belgien var 7 på hinanden følgende nr. 1 singler (i alt har 16 singler ligget nr. 1) og 7 på hinanden følgende nr. 1 albums.

Over hele Skandinavien, i Frankrig, Italien, Spanien, Tyskland, Holland, Schweiz og Østrig bliver statistikken nærmest skræmmende. Samtidigt på den anden side af Atlanten fortsætter de amerikanske hits: Ti sange gik ind på Top 20, mens WATERLOO, TAKE A CHANCE ON ME og THE WINNER TAKES IT ALL gik ind på Top 10. DANCING QUEEN fik ABBA ind som nr. 1 på Billboard-hitlisten.ABBA by Anders Hanser

ABBA by Barry Levine

DANCING QUEEN var en ægte global succes og lå også nr. 1 i 12 andre lande,  men Europa og Nordamerika var ikke de eneste kontinenter, der skulle opleve ´ABBA mani´ - der var 6 på hinanden følgende nr. 1 singler i Australien og 4 nr. 1 albums. THE BEST OF ABBA er stadig, landets mest sælgende musikalbum, og ABBAs Melbourne-koncerter er legendariske . Der var 6 1´ere i New Zealand og derudover 12 singler, der nåede Top 20. I Mexico scorede gruppen 11 Top 10 hitsingler, og 7 singler nåede at blive nr. 1, og der var 6 nr. 1 albums. I Zimbabwe var der 13 Top 10 singler og intet mindre end 8 på hinanden følgende nr. 1 albums (ud over de opsamlingsalbums, der udkom jævnligt!). I Japan kom 14 singler ind på ´Hele Japans Top 20´, mens SUMMER NIGHT CITY, CHIQUITITA, VOULEZ-VOUS og GIMME!GIMME!GIMME! alle nåede førstepladsen.

Men i 1982 var det hele slut. Planerne om endnu et album blev opgivet, og THE SINGLES - THE FIRST TEN YEARS udkom i stedet. Året sluttede med udgivelsen af singlen UNDER ATTACK, som var gruppens sidste. Men på trods af at ABBA stoppede med at indspille musik og turnere, er deres musik blevet ved med at underholde, betage og inspirere. ABBA er i høj grad en vedvarende succeshistorie. De utallige hits har ikke blot overlevet, men er fortsat lige så populære i dag, som da de udkom første gang, i nogle tilfælde mere populære. ABBA GOLD  er stadig en bestseller i hele verden.

Med filmene MURIEL´S WEDDING og PRISCILLA, QUEEN OF THE DESERT, der begge præsenterer ABBAs musik, vandt gruppen helt nye generationer af fans. Åbningen af MAMMA MIA! har ikke kun betydet, at teaterpublikummerne har danset på rækkerne - ved genopfriskningen af minderne eller opdagelsen af ABBA-lyden for første gang - den har også sendt ABBA GOLD tilbage på hitlisterne overalt, hvor musicalen har spillet. Med mindst 3.500 plader solgt hver dag året rundt over hele verden er ABBA-fænomenet tilsyneladende ustoppeligt.

 

´ABBA havde  så fænomenalt et talent for melodi, at de ikke kunne stoppe sig selv.´
Joe Levy, Rolling Stone Magazine


 

Premieren på MAMMA MIA! Aarhus
24. nov. 2011.


Alle pressemeddelelser, Danmark.


MAMMA MIA! Premiere 15. okt. 2010.
Klik her og se lidt af alt det, der skete ved den kritikerroste premiere, hvor vi havde besøg af alle mulige 'kändisser' inkl. ABBA-medlemmerne Björn Ulvaeus og Agnetha Fältskog.
join mamma mia at facebook